Gertrud Malmberg
FRANKENSTEIN
Illustratör: Lars Oluf Kolsrud
Barn & ungdom
82 s. Inbunden
Från 9 år
Utgivningsdatum: 2005-11-11
ISBN: 978-91-85311-02-6
Provbläddra i boken
Köp boken
INNEHÅLL

Victor Frankenstein har gjort en häpnadsväckande upptäckt: Han har funnit svaret på livets gåta! Full av iver bestämmer han sig för att skapa en levande varelse. Men allt blir inte som han tänkt sig. När han en dyster novembernatt är färdig med sitt arbete upptäcker han att varelsen som står framför honom inte är en människa, utan ett monster...

Mary Shelleys klassiska berättelse om vetenskapsmannen Victor Frankenstein och hans arbetes ödesdigra följder har fängslat generationer av läsare världen över. I denna utgåva har författaren Gertrud Malmberg levandegjort denna tidlösa berättelse för barn och ungdomar. Boken är suggestivt illustrerad av konstnären Lars Oluf Kolsrud.

RÖSTER OM BOKEN

"Gertrud Malmbergs fria bearbetning är suverän. Den suggestiva och ödesmättade historien trollbinder, man kan helt enkelt inte lägga ifrån sig boken förrän man läst ut den. Såväl Frankensteins kval som monstrets utsatthet framstår med knivskarp skärpa. Språkbehandlingen är utsökt. Den klassiska högtidligheten består, samtidigt som språket är oerhört levande, laddat och vackert. Detta i kombination med de ibland skrämmande, men genomgående alldeles fantastiska, illustrationerna i djupa färger gör boken till ett mästerverk."

Birgitta Emanuelsson, BTJ-häftet

GERTRUD MALMBERG
Gertrud Malmberg är bibliotekarie och barn­boksförfattare. Hon har gett ut ett tiotal skön­litterära böcker för barn och en faktabok om språk.

”Att skriva för barn är en stor utmaning. Att skriva enkelt och tydligt är viktigt. Tomma ord och tillkrånglade meningar hör inte hemma i böcker för barn. De berättelser jag skriver innehåller många frågor men få svar, och min förhoppning är att läsaren ska ta med sig frågorna när boken är slut och kanske hitta svaren senare i livet.”
LARS OLUF KOLSRUD
Lars Oluf Kolsrud arbetar sedan många år som konstnär, i första hand med ateljé­baserat måleri.

”Att illustrera klassiker känns helt nytt – men oemotståndligt. Försöker helt enkelt att göra de böcker jag skulle önskat mig som barn – och eftersom samma minne både är starkt och levande tror jag inte på en skiljelinje mellan att arbeta för barn eller vuxna. Om och när jag lyckas är det viktigt att bilderna bär – sitt allvar och sin glädje – att den bok man öppnar blir en skatt att åter­vända till. En resa för fantasi och medkänsla.”
BÖCKER
Lindskog Förlag • Döbelnsgatan 44 • 113 52 Stockholm • tfn/fax: 046-39 60 65
info@lindskogforlag.se • hemsida: www.lindskogforlag.se